Bodyflex

BODYFLEX

Andas ut oönskade centimeter!

Under min första graviditet gick jag upp 35 kg. Det vill säga från 60kg till 95kg. Det var en stor förändring på kort tid. Jag minns hur mycket jag ville bli som jag var innan. Men det var svårt. Jag försökte olika dieter utan resultat, jag tränade på det ena och det andra sättet. Jag erkänner svettas, kondition, styrketräning och liknande var inte min grej. Just då 2005 upptäckte jag Bodyflex. Det var en ny träningsform som lovade att med en andningsövning och genom att stretcha och spänna kroppen uppnå ett snabbt resultat, utan att behöva svettas. Bättre än så kunde det inte vara. Mina resultat var makalösa. Mindre än efter fem månader på mitt bröllop var jag storlek 36 igen. Det var helt fantastiskt och efter en kort tid blev jag PT som kunde inspirera andra med mitt eget exempel och hjälpa de uppnå lika otroliga resultat.

Vad är Bodyflex


Bodyflex är en andningsövning baserad på en kombination av djup andning med hjälp av diafragman och en uppsättning stretch och spännövningar. Bodyflex är till skillnad från andra tekniker baserat på att hålla andan efter utandning. Det beror på att koncentrationen av koldioxid ökar i kroppen, vilket leder till att artärerna expanderar och cellerna är redo för fullständigt upptag av syre. Det är det ”extra” syrets sidoeffekt som bidrar till fettförbränning, minskning av övervikt, förbättring av hälsan och energiökning i kroppen. Metoden är också bra genom att den inte är tidskrävande, allt du behöver är en träningsmatta eller en stol och ett bra humör.

Intressant fakta


Vart tar fettet vägen egentligen som vi förbränner under en träning? Det visar sig att fett lämnar kroppen när du andas ut. Just det, fett konverteras till koldioxid och vatten. Det är ungefär 85% av det fett du andas ut i form av koldioxid och vatten, resten 15% är vatten som blandas in i din kropp och utsöndras med svett och urin. Vid viktnedgång på 10 kg kommer exakt 8,5 kg att lämna din kropp genom lungorna. Resten förvandlas till vatten. Den kemiska formeln för fettförbränning ser ut så här:


C55H104O6 + 78O2 → 55CO2 + 52H2O + ATP
Fett + syre → koldioxid + vatten + energi

Som du har förstått, kan fett inte förbrännas utan syre, men en bra nyhet är att du kan öka din fettförbränning med andningsträning. Jag har tränat Bodyflex i mer än 15 år och älskar den metoden för att den är så enkel och vem som helst kan träna och uppnå resultat. Under dessa 15 år har jag utvecklat träningen så att man tränar igenom hela kroppen, från tårna till ansiktet.Kursen alltid börjar med klassisk Bodyflex där man lär sig andningsteknik och basövningar.Nästa steg är att kunna delta i fortsättningsgrupp om önskan finns för guidat träning. Jag vill påstå att det är ej nödvändigt. Hade du lärt dig metoden, då kan du träna själv och följa din utveckling självständigt. Skillnaden är att träningen i fortsättningsgrupp innehåller flera övningar som är mer avancerade. Det vill säga när baskursen är för enkel för dig och du vill träna och utvecklas mera då kan fortsättningsgruppen vara nästa steg för dig.

Vad är ett resultat


Inom Bodyflex är vikten irrelevant. Det spelar ingen roll hur mycket du väger. Det som är intressant är att följa utvecklingen av din minskade storlek. Du kan absolut väga dig och göra före och efter bilder, men jag rekommenderar varmt att du använder måttband och skriver ner följande mått:

  • Midjemått
  • Ca 2cm nedre navel
  • Höften
  • Lår (där det är som störst)
  • Arm (där den är som störst)

Det är bäst om du mäter dig utan kläder och vid en spegel där du kan se bäst. En korrekt mätning hjälper dig att jämföra siffror för att kunna följa utvecklingen om sådant behov finns. Den vanligaste utveckling jag har sett under min praktik är minst 10cm sammanlagda mått i centimeter (på de fem ställena på kroppen) efter två veckors träning, där man tränade minst 10 dagar. Den mest imponerande resultatet var 42 och 33 centimeter på två veckors träning. Helt otroligt!

Sidoeffekt


Det är inte bara syre som blir involverat i processen. En till bidragande effekt är att andningsövningarna involverar diafragman som i sin tur engagerar magsäcken med små sammandragningar. Det leder till ytterligare en sidoeffekt som gör att magsäcken minskar. Det är vanligt att man efter de första två veckorna upplever en snabbare mättnadskänsla. Det gör helt enkelt att man inte orkar äta samma portion som innan.

Hur andas du egentligen?


Jag vill att du ska lägga märket till din andning just nu. Ja, precis just nu. Det är så att den förändrade livsstilen under de sista hundra åren är orsak till många problem som människor lider av idag. Inaktiv livsstil, sittande arbete, stress, snabb och raffinerad mat har blivit de största orsakerna till de vanligaste och dödligaste samhällssjukdomarna.Även andningsmönstret har förändrats. Nu andas vi ytligt och snabbt för det mesta. Det gör vi omedvetet, påverkade av stress och den kroppshållning vi har. Det leder bland annat till rubbad syra-basbalans. Kroppen är smart och för att upprätthålla balansen använder den bland annat följande metod:
Utan syre produceras upp till 16 gånger mindre energi per glukosmolekyl. Det gör att mindre arbete kan utföras och ett sätt att försöka kompensera det är genom att äta mer. Energikrisen gör att vi upplever näringsbrist när vi egentligen har syrebrist. Vid syrebrist övergår kroppen till produktion av anaerob energiproduktion så kallad energi utan syre.
Eftersom enbart socker kan användas i denna process, ser jag sambandet mellan sug efter snabba kolhydrater och energibrist. När människor känner brist på energi fyller de oftast på med kaffe, fika, läsk, godis eller energidryck. Istället kan man förbättra andningen och på det sättet öka förmågan att bränna fett, vilket leder till minskat behov av att fylla på med snabba kolhydrater och andra stimulerande livsmedel för att hålla energin uppe under dagen.

Allt du behöver veta

om kursen på ett ställe